Συνολικές προβολές σελίδας

12 Αυγ 2011

Στον κρατήρα Νιούτον μετρήθηκαν 1.000 σκούροι δάκτυλοι

Στις σκοτεινές αυλακώσεις των ορέων και των κρατήρων του Αρη μπορεί να βρίσκεται το μυστικό της ζωής. Επιστημονική μελέτη φωτογραφιών από τον Κόκκινο Πλανήτη, που βρίσκονταν για χρόνια στα συρτάρια, έδωσε ενδείξεις για την ύπαρξη ρέοντος νερού που κυλάει για εκατοντάδες μέτρα παρακάμπτοντας εμπόδια όπως οι βράχοι, πριν σχηματίσει μικρές λίμνες στην απόληξή του. Οι υδάτινοι δάκτυλοι εμφανίζονται όταν ο Αρης θερμαίνεται -στο τέλος της «δικής» του άνοιξης και την αρχή του καλοκαιριού- και εξαφανίζονται το χειμώνα.

Η NASA ανακοίνωσε ότι η επόμενη αποστολή της στον Αρη με το σκάφος «Curiosity» θα γίνει τον επόμενο χρόνο και θα έχει προορισμό τον κρατήρα Γκέιλ। Μήπως όμως πρέπει να επικεντρώσει στον κρατήρα Νιούτον όπου μετρήθηκαν 1।000 σκούροι δάκτυλοι, πιθανώς ροές νερού;

«Αυτό που βλέπουμε δεν μπορεί να εξηγηθεί, αν δεν υπάρχει νερό». Με αυτά τα λόγια ο Αλφρεντ ΜακΓιούεν, του Σεληνιακού και Πλανητικού Εργαστηρίου του Πανεπιστημίου της Αριζόνας, ανακοίνωσε τα ευρήματα της πιο ενδιαφέρουσας μελέτης των τελευταίων ετών, τα οποία δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Science». Ο ΜακΓιούεν είναι ο κύριος μελετητής του υλικού που έρχεται από τις ειδικές κάμερες του τροχιακού οχήματος αναγνώρισης του Αρη (MRO).

Οι φωτογραφίες έφτασαν από το MRO, οι πρώτες το 2007, αλλά έμειναν αναξιοποίητες στο Εργαστήριο μαζί με πλήθος ακόμα στοιχείων από διαστημικές αποστολές. Ενας φοιτητής Γεωφυσικής παρατήρησε κάτι ενδιαφέρον και θέτοντάς το υπ' όψιν του επικεφαλής ΜακΓιούεν πήρε εντολή να τις συγκρίνει με μεταγενέστερες. Τότε κατέστη σαφές ότι οι σκούρες αυλακώσεις εμφανίζονται κάθε -αρειανό- καλοκαίρι σε πλαγιές και τοιχώματα κρατήρων. Εκτοτε εντοπίστηκαν εφτά σημεία στα οποία έχει επιβεβαιωθεί η ύπαρξη χιλιάδων τέτοιων σχηματισμών, ενώ ερευνώνται τουλάχιστον 30 ακόμα.

Αν πράγματι υπάρχει νερό σε υγρή μορφή, ρέον, αυτό θα είναι αλμυρό και θα βρίσκεται κάτω από την επιφάνεια. Γλυκό νερό θα είχε παγώσει στις εξαιρετικά χαμηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στον πλανήτη, οι οποίες φτάνουν ακόμα και στους μείον 128 βαθμούς Κελσίου. Αν εξάλλου το νερό ήταν στην επιφάνεια, θα εξατμιζόταν εξαιτίας της χαμηλής πίεσης του αέρα στον Αρη.

«Ο σχηματισμός των ροών», είπε γλαφυρά ο Αλφρεντ ΜακΓιούεν, «θυμίζει περισσότερο σιρόπι».

«Το νερό σε υγρή μορφή είναι απολύτως απαραίτητο για τη ζωή. Στη Γη υπάρχει ζωή σχεδόν σε κάθε υγρή γωνίτσα της» λέει στο BBC ο αστροβιολόγος δρ Λούις Νταρτνέλ, ο οποίος δεν εμπλέκεται στη μελέτη. «Δεν αποκλείουμε ανθεκτικά μικρόβια να επιβιώνουν για σύντομα διαστήματα στο νερό του αρειανού καλοκαιριού». Την ύπαρξη αλατόφιλων μικροβίων στον Αρη δεν αποκλείει ούτε ο καθηγητής μελέτης ζωής σε ακραίες συνθήκες, Σιλαντίτια Ντασάρμα. Κατά την εκτίμησή του, η μελέτη δίνει στοιχεία για την παρουσία μεγάλων αλμυρών λιμνών στο υπέδαφος του Αρη.

Οι επιστήμονες επιμένουν ότι έχουν σημαντικές ενδείξεις για νερό και όχι αποδείξεις. Το φασματόμετρο στο τροχιακό όχημα δεν έχει «διαβάσει» την ύπαρξη νερού από τα μοριακά δεδομένα που συγκεντρώνει, όμως ο ΜακΓιούεν λέει ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στο ότι οι ροές είναι φτωχές και εκτός των προδιαγραφών του διαθέσιμου εξοπλισμού. Δηλώνει όμως πεπεισμένος ότι η εξέλιξη των μηχανημάτων θα μπορέσει να αναγνωρίσει στο μέλλον αν πρόκειται πράγματι για νερό.

«Το MRO μάς φέρνει όλο και πιο κοντά στο να προσδιορίσουμε αν ο πλανήτης φιλοξενεί κάποια μορφή ζωής, ενώ επιβεβαιώνει ότι ο Αρης συνεχίζει να αποτελεί σημαντικό μελλοντικό προορισμό για εξερεύνηση από τον άνθρωπο» δήλωσε με έμφαση ο διευθυντής της NASA, Τσαρλς Μπόλντεν.

http://www.enet.gr/?i=issue.el.home&date=06/08/2011&id=299673

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου